Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

"ΚΑΣΤΡΟΠΛΗΚΤΑ". ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ;

Περπατώντας σήμερα στην Άνω Πόλη... είναι εμφανής σε πολλά σημεία μία κίνηση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής:


© ΤΟΠΙΟ
"Ο Δήμος και η Αρχαιολογία κατεβάζουν μπουλντόζες και γκρεμίζουν τα καστρόπληκτα. Αυτό βέβαια το σχεδιάζουν εδώ και καιρό. Για το σκοπό αυτό επί χρόνια απαγορεύουν τη συντήρηση των σπιτιών, τα αφήνουν να ρημάζουν, ώστε το γκρέμισμα τους να ειναι μονόδρομος. Η δικαιολογία είναι η ανάδειξη των τειχών και η δημιουργία χώρου πράσσινου  (τουριστική ανάπτυξη).
Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε μια επιτροπή κατοίκων Άνω Πόλης ενάντια στο γκρέμισμα των καστρόπληκτων, διότι αυτό σημαίνει ότι:  • Ξεριζώνονται οι άνθρωποι από τα σπίτια και τις γειτονιές τους - Σβήνεται η ιστορικη μνήμη.
  • Οι φτωχοί - άστεγοι δεν έχουν πια τη δυνατότητα να μείνουν σ' αυτά.
  • Τα νοίκια αυξάνονται.
  • Πανέμορφες παραδοσιακές γειτονιές μετατρέπονται σε αποστειρωμένα τουριστικά αξιοθέατα
Σας καλούμε στην
Συνέλευση στην Πλατεία Κουλέ Καφέ την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα
Επιτροπή Κατοίκων Άνω Πόλης Ενάντια Στο Γκρέμισμα Των Καστρόπληκτων"Βέβαια η ιστορία είναι παλιά, αν δηλαδή θα πρέπει να γκρεμιστούν τα προσφυγικά κτίσματα που προσκολλήθηκαν στα τείχη ή αν θα πρέπει να απομακρυνθούν για να αναδειχθεί η αρχική μορφή του αμυντικού περιβόλου της Θεσσαλονίκης... 


Είναι γεγονός ότι τα κτίσματα αυτά χρησιμοποίησαν και σε αρκετές περιπτώσεις κατέστρεψαν τμήματα του τείχους, ενώ όπως είναι φυσικό το επικαλύπτουν και έτσι ο σημερινός επισκέπτης δεν μπορεί να αντιληφθεί το αρχικό μέγεθος, τη μορφή και τα χαρακτηριστικά του.


Από την άλλη πλευρά όμως, αυτά τα ευτελή πολλές φορές κτίσματα αποτελούν τμήμα της ιστορίας της πόλης που δεν μπορεί να διαγραφεί και πολύ περισσότερο βρίσκονται σε χρήση ως κατοικίες, δίνοντας έναν ακόμη τόνο στην ποικιλία του αστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης. Το ΤΟΠΙΟ εδώ τονίζει  ότι στο δίλημμα διατήρηση ή καταστροφή των κτηρίων αυτών, η βιώσιμη αξιοποίηση και ειλικρινής ένταξη των κτισμάτων αυτών στις πολιτιστικές και οικονομικές δομές της πόλης είναι μία απάντηση. 


Φυσικά οι φιλοσοφικές προσέγγισεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται...