Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Νέα Διόδια Εγνατίας Οδού - Προτάσεις παράκαμψης

Πρόσφατα προστέθηκαν νέα διόδια στην Εγνατία Οδό. Θα αναφερθούμε στα δύο Διόδια ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στη διαδρομή προς Θράκη. 

Ο πρώτος σταθμός διοδίων βρίσκεται ανατολικά του Λαγκαδά κοντά στο χωριό Ευαγγελισμός. Θα το ονομάσουμε ως Διόδια Ευαγγελισμού-Λαγκαδά. Προτείνουμε διαδρομή αποφυγής που ξεκινά νότια της παρακείμενης λίμνης Κορωνείας, από το χωριό Άγιος Βασίλειος. Η διαδρομή προτείνεται έτσι με σκοπό να είναι προσβάσιμη είτε από την Εγνατία Οδό όπου στην έξοδο προς Κιλκίς, με κατεύθυνση δεξιά στην παλαιά Εθνική Οδό οδηγεί στο χωριό Άγιος Βασίλειος, είτε μέσω Πανοράματος / Εξοχής, διαδρομή ιδιαίτερα σύντομη για τους κατοίκους ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Μετά το χωριό Άγιος Βασίλειος ακολουθούμε την παλαιά Ε.Ο. μέχρι τη διασταύρωση για το χωριό Λαγκαδίκια, όπου στρίβουμε δεξιά και διασχίζουμε την επαρχιακή οδό στον κάμπο βόρεια προς το χωριό Σχολάρι. Αφού περάσουμε το χωριό αυτό σε μικρή απόσταση συναντούμε την έξοδο της Εγνατίας Οδού. Η ίδια απόσταση μπορεί να ακολουθηθεί ανάποδα από τη συγκεκριμένη έξοδο για Σχολάρι.



Στη Θράκη, ανατολικά της Ξάνθης βρίσκονται επίσης τα Διόδια Λευκόπετρας. Μια προτεινόμενη διαδρομή ξεκινά από την ανατολική έξοδο για Ξάνθη. Η πορεία μετά την έξοδο κατευθύνεται προς Ξάνθη και στο πρώτο φανάρι στρίβει δεξιά προς τα χωριά Πηγάδια (γνωστά από το Γήπεδο της Skoda Ξάνθη) και Κιμμέρια. Πριν τα Κιμμέρια ο επαρχιακός δρόμος διασχίζει ισόπεδα τη σιδηροδρομική γραμμή και αμέσως πετά υπάρχει παράδρομος στα δεξιά που οδηγεί στο χωριό Λευκόπετρα. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να φτάσε στα Κιμέρια και από εκεί να στρίψει δεξιά στην παλαιά Εθνική Οδό με κατεύθυνση προς Κομοτηνή. Σε ένα τμήμα η οδός έχει διαπλατυνθεί αλλά το υπόλοιπο είναι στενό και θέλει προσοχή. Στην κωμόπολη Ίασμος η πορεία στρίβει στην έξοδο προς την Εγνατία Οδό. Η ίδια διαδρομή μπορεί να ακολουθηθεί ανάποδα από την έξοδο Ιάσμου και έπειτα από Λευκόπετρα ή Κιμμέρια αριστερά προς Πηγάδια και από εκεί από το φανάρι που προαναφέρθηκε ευθεία στην έξοδο της Εγνατίας Οδού.



* Οι διαδρομές που προτείνονται χρειάζονται περί τα 10-20 λεπτά περισσότερο χρόνο. Είναι πιο οικονομικές ωστόσο καθώς εξοικονομούνται χρήματα από το αντίτιμο των διοδίων και την κατανάλωση λιγότερης βενζίνης λόγω των μειωμένων ταχυτήτων.  Για τους λάτρεις της εξερεύνησης δίνει δυνατότητες για περιηγήσεις.

Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι χρειάζεται αυξημένη ΠΡΟΣΟΧΗ και μικρή ταχύτητα γιατί πρόκειται για δρόμους στενούς, αγροτικούς με κατά τόπους κίνηση από φορτηγά και γεωργικά μηχανήματα. Στην περίπτωση αυτή, εάν κανείς θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε ρίσκο, είναι προτιμότερο να ακολουθήσει τη συντομότερη και πιο ασφαλή διαδρομή μέσω της Εγνατίας και των Διοδίων.