Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ευρωπαϊκό ποδηλατικό μονοπάτι στα όρια του Σιδηρού Παραπετάσματος (IronCurtain Trail)

Στο πρότυπο των υφιστάμενων διαδρομών "Berlin Wall Trail" και "German German Border Trail", που βασίστηκαν στη ψυχροπολεμική οριοθέτηση μεταξύ των δύο Γερμανιών για την ειρηνική επανάχρηση του χώρου με μεγάλο συμβολισμό και ιστορική μνήμη, προτάθηκε μία διευρυμένη εκδοχή τους που περιλαμβάνει όλο το μήκος των συνόρων με το Σιδηρούν Παραπέτασμα στην Ευρώπη.

Η έναρξη του ποδηλατικού μονοπατιού είναι βόρεια, στη Θάλασσα του Μπάρεντς και συνεχίζει στα ιστορικά όρια του Σιδηρού Παραπετάσματος προς τα νορβηγικό-ρωσικά σύνορα και τα ρωσο-φινλανδικά σύνορα  προχωρώντας νοτιοδυτικά στη Βαλτική Θάλασσα κατά μήκος των ακτών της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και του τμήματος της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Έπειτα στρέφει προς Νότον, κατά μήκος των παλαιών συνόρων μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Στη συνέχεια η πορεία  ακολουθει τα νότια-νοτιοδυτικά σύνορα της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Η διαδρομή μετά διασχίζει τον Δούναβη και μπαίνει στα Βαλκάνια, κατά μήκος των συνόρων της Βουλγαρίας και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μετά συναντά την Ελλάδα και στρέφει προς τα Ανατολικά κατά μήκος των συνόρων της Βουλγαρίας με την Ελλάδα και την Τουρκία, μέχρι τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Η συνολική διαδρομή ειναι ενδεικτική, υπάρχουν πολλαπλές τοπικές παραλλαγές με χρήση υφιστάμενων οδικών δικτύων διασυνοριακά όπου μπορεί κανείς να επιλέξει πως θα κινηθεί στον χώρο και ποια μέρη να επισκεφτεί.

Η μοναδικότητα της πορείας του μονοπατιού αυτού είναι ότι διέρχεται από πολλά εθνικά πάρκα και συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα ανέγγιχτων σε μεγάλο βαθμό φυσικών τοπίων, λόγω της θέσης τους στα σύνορα και τις πρώην ζώνες αποκλεισμού. Συνδέει επίσης ως πολιτιστική διαδρομή πολλά μνημεία, μουσεία και υπαίθριες ιστορικές εγκαταστάσεις με αξία τη μνήμη για την περίοδο που η Ευρώπη ήταν διαιρεμένη και τους ειρινικούς αγώνες των λαών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για να ξεπεραστούν οι διαχωρισμοί.


Πηγή: http://www2.ironcurtaintrail.eu/uploads/brochure_iron_curtain_trail.pdf

Χάρτης της διαδρομής,
πηγή: http://www2.ironcurtaintrail.eu/uploads/brochure_iron_curtain_trail.pdf