Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Δεύτερη παράκαμψη διοδίων Ευαγγελισμού - Λαγκαδά

Πρόσφατα δοκίμασα μια ακόμη πρόταση παράκαμψης των διοδίων Ευαγγελισμού - Λαγκαδά, στη βόρεια πλευρά της Λίμνης Κορωνείας. Σε προηγούμενο άρθρο πριν ένα μήνα, είχα προτείνει διαδρομή στα νότια της λίμνης, που βολεύει ιδιαίτερα τους κατοίκους της κεντρικής και ανατολικής Θεσσαλονίκης. Θα σας προτείνω μια αρκετά εύκολη διαδρομή, που μπορεί να την ακολουθήσει οποιοσδήποτε εύκολα χωρίς ξανά να είναι απαραίτητη η χρήση gps.

Η "βόρεια" παράκαμψη.


Τώρα η διαδρομή βρίσκεται βόρεια και σε αρκετό μήκος παράλληλα με την Εγνατία. Για κάποιον που κινείται προς ανατολικά, προς Καβάλα για παράδειγμα, πρέπει να βγει στην έξοδο για Λαγκαδά, να κατευθυνθεί προς την κωμόπολη και έπειτα προσπερνώντας της να κατευθυνθεί βορειοανατολικά για το χωριό Κολχικό. Έπειτα συνεχίζει στην παλαιά επαρχιακή οδό ανατολικά προς τα χωριά Δρακόντιο και Ανάληψη και συναντά την ανισόπεδη διάβαση με την Εγνατία. Ο δρόμος μετά συνεχίζει κοντά στις όχθες τις λίμνης, παράλληλα με την Ε.Ο. και τα διόδια. 

Μετά το χωριό Ευαγγελισμός συνεχίζει προς το χωριό Σχολάρι και την έξοδο για την Εγνατία, όπου συναντά και την παράκαμψη των διοδίων από τη νότια πλευρά της λίμνης. Η διαδρομή μπορεί να ακολουθηθεί και ανάποδα, ξεκινώντας από την έξοδο για Σχολάρι / Προφήτη.

Οι δύο παρακάμψεις, "βόρεια" και "νότια".

Η παράκαμψη αυτή επίσης δεν χρειάζεται παραπάνω από 10-20 λεπτά έξτρα χρόνου. Το τμήμα παράλληλα με την Εγνατία που έχει μεγάλες ευθείες είναι σχετικά εύκολο, αν και πάντα θέλει προσοχή γιατί είναι στενός δρόμος με κίνηση φορτηγών και αγροτικών μηχανημάτων. Θέλει προσοχή στις δύο ισόπεδες διαβάσεις χειμάρρων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καταιγίδων που ίσως είναι αδιάβατοι, στους χειμερινούς παγετούς και, καθώς είναι παρόχθια περιοχή, στις εποχικές μαζικές εμφανίσεις βατράχων στο οδόστρωμα. Για ακόμη μια φορά τονίζουμε ότι οι παρακάμψεις ενέχουν κινδύνους και σίγουρα συνήθως είναι πιο γρήγορο και ασφαλές να χρησιμοποιήσει κανείς την Εγνατία μέσω διοδίων.