Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Εκθεση για τη βιομηχανική εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου ΠόντουΒιομηχανική εξέλιξη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας 
Παραδείγματα από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Αρμενία
 

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση που αφορά στη βιομηχανική εξέλιξη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας φιλοξενείται στο ΝΟΗΣΙΣ. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αντίστοιχου έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτό συνεργάζονται εταίροι από την Ελλάδα (ΝΟΗΣΙΣ Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας), τη Ρουμανία (Πανεπιστήμιο Γαλατσίου) και την Αρμενία (Ακαδημία Επιστημών). 

Το έργο εστιάζει κυρίως στην αναγνώριση των χαρακτηριστικών των κυρίων περιόδων της βιομηχανικής εξέλιξης για την κάθε εθνική περιοχή, από τις απαρχές στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως τις τελευταίες τάσεις που αναδύονται στο τέλος του εικοστού και στις αρχές του 21ου αιώνα, καθώς και στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν την εξέλιξη αυτή. 

Οι περιοχές που μελετήθηκαν στο πλαίσιο του έργου είναι η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονία, η Βορειοανατολική Ρουμανία και η περιοχή του Κάτω Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα και η Αρμενία συνολικά. 

Οι μελέτες των τριών περιοχών προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο των κύριων εννοιών που αφορούν την ιστορία και την γεωγραφία της οικονομίας και της εργασίας. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό γίνονται ειδικές αναφορές σε θέματα όπως: κύριοι βιομηχανικοί κλάδοι, υποδομές και πηγές ενέργειας, επίδραση της βιομηχανικής ανάπτυξης στην ανάπτυξη των αστικών κέντρων, βιομηχανική κληρονομιά. 

Είσοδος ελεύθερη. 
Διάρκεια έκθεσης 
Μέχρι τις 9 Αυγούστου 

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης 
Τρίτη Παρασκευή: 11.00 14.30 
Σάββατο & Κυριακή: 18.30 21.30 
ΚΛΕΙΣΤΑ: κάθε Δευτέρα, 27-28/7 και 3-4/8 

Προέλευση / Περισσότερα στοιχεία: http://www.noesis.edu.gr/index.php?action=article_firstPage&pageTitle=blacksea_exhibition