Μια από τις καλύτερες απόψεις που εχω ακούσει για το συγκεκριμένο θέμα και το σημαντικό: όχι από αρχαιολόγο, αλλά από μηχανικό.
"Παρακολουθώ τον αγώνα και την αγωνία σας για την τύχη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης.
Φυσικά τα ευρήματα ΠΡΕΠΕΙ να μείνουν και να αναδειχθούν εκεί που βρέθηκαν.
Αν μετακινηθούν οπουδήποτε όχι μόνο θα χάσουν την αξία τους , αλλά θα χαθούν (κυριολεκτώ).
Μετά από 100 χρόνια , αφού θα έχουν λεηλατηθεί , κάποιοι θα αναρωτηθούν τι άραγε να απέγιναν τα σπουδαία ευρήματα της ανασκαφής του μετρό.
Το μετρό μπορεί να ζήσει και χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου.
Άλλωστε όπως σχεδιάστηκε οι σταθμοί στο κέντρο της πόλης είναι πολλοί (Δημοκρατίας , Βενιζέλου, Α. Σοφίας, Συντριβάνι). Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό.
Το μεγάλο “ατού” της ιστορίας της Θεσσαλονίκης (μην ξεχνάμε και τον τουρισμό) είναι η διαχρονική ιστορία της.
Πριν από μερικά χρόνια γιορτάζαμε τα 2300 χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας.
Η ιστορία της πόλης είναι που πρέπει να αναδειχθεί με την “ευκαιρία” των έργων του μετρό και του εκτεταμένου ανασκαφικού έργου για το οποίο διατέθηκαν πολλά χρήματα.
Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τα χρήματα που δαπανήθηκαν κατασκευάζοντας στη θέση του σταθμοί Βενιζέλου το μουσείο της διαχρονικής και αδιάλειπτης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ:
Δίπλα στο σταθμό Βενιζέλου βρίσκεται ένα σημαντικό μνημείο, το ΑΛΚΑΖΑΡ, που συντηρείται και αποκαθίσταται ( στα πλαίσια του έργου του μετρό) . Στους χώρους του θα δημιουργηθεί μουσείο ευρημάτων των ανασκαφών του μετρό.
Προτείνω:
- Ο υπόγειος χώρος του σταθμοί να παραμείνει ως έχει (τα ευρήματα να αναδειχθούν εκεί που βρέθηκαν)
- Η επιφάνεια του δρόμου να αποκατασταθεί στην αρχική της μορφή (οι θέσεις εισόδου - εξόδου του μετρό να παραμείνουν ως σημεία πρόσβασης ή έξοδοι κίνδυνου)
- Ο υπόγειος χώρος του σταθμοί με τα ευρήματα να συνδεθεί (μεσώ στοάς) με το μνημείο του ΑΛΚΑΖΑΡ και να αποτελέσει τμήμα του μουσείου που θα ιδρυθεί εκεί.
Όλα αυτά μπορούν να είναι αντικείμενο ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Η πόλη έτσι θα αποκτήσει ένα σημαντικό χώρο πολιτισμού, θα αναδείξει με μοναδικό τρόπο την ιστορία της και θα αποκτήσει ένα ακόμη σημείο για να τονώσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της."
Προέλευση: http://parallaximag.gr/content/mπορεί-το-μετρό-να-ζήσει-και-χωρίς-τον-σταθμό-βενιζέλου