Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Εκδρομή στην περιοχή του Φόδελε και τη Γιορτή Πορτοκαλιού"... Φόδελε, γεμάτο νερά και περβόλια πορτοκαλιές.",
Νίκου Καζαντζάκη, Αναφορά στον Γκρέκο


Με τη ευκαιρία της Γιορτής Πορτοκαλιού χτες στο Φόδελε (18.03.2018) κάνουμε μία μικρή διαδρομή στην κρητική ενδοχώρα δυτικά του Ηρακλείου. Με μια ματιά: κυκλική διαδρομή περίπου 60 χιλιομέτρων, αρχικά πορεία στην Παλαιά Εθνική Οδό, στάσεις σε Βουλισμένο Αλώνι, Μονή Αγίου Παντελεήμονος, Φόδελε (Γιορτή Πορτοκαλιού), Μουσείο Ελ Γκρέκο, Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Φόδελε, επιστροφή από τη Νέα Εθνική Οδό.


Ανηφορίζουμε την Παλαιά Εθνική Οδό. Η πρώτη στάση στο Βουλισμένο Αλώνι, έναν θεαματικό γεωλογικό σχηματισμό σχεδόν κυκλικής κάτοψης που δημιουργήθηκε από την κατακρήμνιση σπηλαίου. Στη θέση αυτή έχουν δημιουργηθεί κατασκευές υποδομής που χρειάζονται επισκευές από λιθόστρωτο δρόμο και θέση αναψυχής με παγκάκια.

Μονή Αγίου Παντελεήμονος
Συνεχίζουμε την πορεία στη γραφική Παλαιά Εθνική Οδό, περνούμε τον οικισμό Μάραθος και έπειτα στρίβουμε δεξιά, στον χωματόδρομο και κατηφορίζουμε προς τον οικισμό Φόδελε. Επόμενη στάση στους πρόποδες του ορεινού σχηματισμού στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος.


Οδηγούμε έπειτα προς το Φόδελε, το οποίο βρίσκεται στις όχθες ενός μικρού ποταμού με ροή ύδατος. Το Φόδελε βρίσκεται μέσα σε μικρή κοιλάδα, το φυσικό περιβάλλον αποτελείται από αρκετή βλάστηση και πολλούς πορτοκαλεώνες. Η περιγραφή του χωριού από τον Νίκο Καζαντζάκη είναι αξιοσημείωτη και φανερώνει ότι η περιοχή έχει διατηρήσει αυθεντικά χαρακτηριστικά.


Το Φόδελε από τα νοτιοανατολικά
Καθώς έχουμε έρθει από την ορεινή πρόσβαση του χωριού, βρίσκουμε εύκολα να παρκάρουμε κοντά στο χώρο όπου γίνεται η γιορτή. Η τοπική κοινωνία μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου θέλει να αναδείξει την περιοχή, την ιστορία και τα μνημεία της, ενώ πια γίνεται θεσμός η γιορτή πορτοκαλιού στα μέσα Μαρτίου. Εκτός από τον χώρο της εκδήλωσης, περπατούμε στον οικισμό και σε ένα μικρό παρόχθιο μονοπάτι που οδηγεί προς τα παλαιά κοινοτικά πλυντήρια κοντά σε πηγή νερού.

Γιορτή Ποτροκαλιού 2018

Ναός Εισοδίων Θεοτόκου
Από τη βορειοδυτική πλευρά του οικισμού κατευθυνόμαστε μέσω ασφαλτόδρομου προς την περιοχή, σε μικρή απόσταση από το Φόδελε, όπου βρίσκεται ο βυζαντινός σταυροειδής εγγεγραμένος ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, στη θέση Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής και το μικρό μουσείο με τα αντίγραφα των έργων του Ελ Γκρέκο. Είμαστε τυχεροί, λόγω της Γιορτής Πορτοκαλιού, τόσο το Μουσείο, όσο κυρίως ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (ο οποίος είναι συνήθως κλειστός, εκτός από τις μέρες εορτασμού του), είναι ανοικτά στο κοινό.

Μουσείο Ελ Γκρέκο

Μουσείο Ελ Γκρέκο

Από εκεί μπορούμε να επιστρέψουμε στον οικισμό και να κατευθυνθούμε από εκεί προς τη Νέα Εθνική Οδό ή να συνεχίσουμε προς τα βορειοδυτικά στο δρόμο, αρχικά στρωμένου με άσφαλτο, συνεχίζουμε ευθεία σε χωματόδρομο και βρισκόμαστε σε ανεπίσημη έξοδο προς τη Νέα Εθνική Οδό.


Ποιός δεν θα θέλει να κάνει διακοπές σε αυτό το πανέμορφο μέρος;