Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Τι πρέπει να κάνετε όταν πάρει φωτιά το τηγάνι

Ζώντας σε ένα σπίτι με πολλά ξύλινα έπιπλα, ξύλινα πατώματα και μεγάλες, χοντρές κουρτίνες, έχοντας επιπροσθέτως κουζίνα με γκάζι, αντιμετωπίσαμε δύο φορές μέσα σε ένα εξάμηνο περιστατικό με το να πάρει φωτιά το λάδι στο τηγάνι.  Η εικόνα άμεσα γίνεται απόκοσμη και τρομακτική καθώς οι φλόγες και η κάπνα υψώνονται μέσα στον χώρο.


Σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι να απομακρυνθεί το σκεύος ή να σβήσει η θερμαντική εστία και άμεσα να σκεπαστεί το τηγάνι ώστε η φωτιά να μην τροφοδοτείται με οξυγόνο και να σβήσει.  Καλύτερη λύση θεωρείται μία βρεγμένη πετσέτα, αφού όμως έχει στραγγιστεί ώστε να μην έχει νερά που θα επιφέρουν ανάφλεξη.  Το βασικό είναι να ΜΗΝ ΡΙΞΕΤΕ ΝΕΡΟ ή άλλο υγρό στο φλεγόμενο τηγάνι γιατί τότε θα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα και θα εξαπλώσει τις φλόγες.


Προσωπικά καθώς στην περίπτωσή μου σήμερα δεν ήταν μεγάλη η φωτιά στο τηγάνι, απλά το κάλυψα με το καπάκι και αμέσως έσβησε.  Είναι θέμα απλών νόμων χημείας.  Θεώρησα ότι πρέπει να ενημερώσω και εγώ με τη σειρά μου, γιατί εύκολα μπορεί να συμβεί στον καθένα.  Δείτε τα παρακάτω σχετικά άρθρα και βίντεο:





http://www.helium.com/items/1841370-how-to-put-out-a-frying-pan-fire
http://www.pandespani.com/2011/ti-kanoume-otan-to-ladi-parei-fotia/
http://www.youtube.com/watch?v=45pSEtKRsiQ&feature=player_embedded