Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

© Γ. Αναγνωστάρας
Ένας γάμος οδήγησε τον γράφοντα να επισκεφτεί ένα μικρό χωριό του Πηλίου, τους Αφέτες. Το χωριό απέχει 27 χλμ. από το Βόλο. Βρίσκεται στο κεντρικό Πήλιο και σε υψόμετρο 260 μέτρων, ανάμεσα σε ελαιώνες, με θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Ο επισκέπτης του χωριού μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητό του στο χώρο στάθμευσης στην αρχή του χωριού και να αρχίσει την περιπλάνησή στο γραφικό αυτό τόπο. Αρχικά ακολουθώντας την πινακίδα, η οποία τον κατευθύνει στην πλατεία, εισέρχεται σε μία άλλη εποχή. Η πλατεία θα είναι η αρχή και το τέλος της περιήγησης του. 


© Γ. Αναγνωστάρας
© Γ. Αναγνωστάρας















Από εκεί μπορεί ο επισκέπτης να δει τη θάλασσα και να θαυμάσει τα όμορφα σπίτια του χωριού, τα οποία αρκετά έχουν αναπαλαιωθεί. Τα λιθόστρωτα δρομάκια θα γίνουν οι ξεναγοί και οι σύντροφοί του και θα του αποκαλύψουν τα μυστικά του χωριού.


© Γ. Αναγνωστάρας
Αφού περιηγηθεί στο χωριό, μπορεί να επιστρέψει στην πλατεία για να επισκεφτεί την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, ξεκίνησε το 1743 και τελείωσε το 1803. Ακόμα αξίζει να θαυμάσει τις βρύσες και τη καπνοδόχο του ελαιοτριβείου, η οποία φαίνεται από την πλατεία, κτισμένη το 1906 – 1908 με ειδικό τούβλο και πορσελάνη.
© Γ. Αναγνωστάρας


Μετά την περιήγηση του στο χωριό ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει στην πλατεία κάτω από τα πλατάνια και να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα με συνοδεία τσίπουρου. Η ομορφιά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτού του χωριού δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν!



Γ. Αναγνωστάρας